GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárOlvasók rovataImpresszumMarketing
2012. június 9. [18:01]

Franciaország a jövő hónapban megkezdi katonái kivonását Afganisztánból

Franciaország a jövő hónapban megkezdi katonái kivonását Afganisztánból

Július elején megkezdődik és az év végéig befejeződik a francia csapatok kivonása Afganisztánból - erősítette meg szombaton Francois Hollande francia elnök, miután hajnalban egy öngyilkos merényletben négy francia katonát megöltek az ázsiai ország északkeleti részén található Kapisa tartományban.
"Addig is a francia erőknek a legmagasabb szintű biztonsági fokozat mellett és a legnagyobb körültekintéssel kell ellátniuk a feladataikat. Erre teszek most ígéretet, személyes garanciát vállalok" - mondta az államfő a Tulle városában adott rövid nyilatkozatában. Hollande jelezte, hogy nemzeti gyászünnepségen búcsúztatja el Franciaország a négy áldozatot, akiket "a lehető leghamarabb" hazaszállítanak.
Az elnök a "nemzet elismerését" fejezte ki a katonáknak, megemlékezett "elszántságukról és bátorságukról". Az áldozatok családjainak a "francia nép együttérzését és szolidaritását" tolmácsolta.
A hajnali támadásban négy katona és egy tolmács vesztette életét, öt ember pedig megsebesült, közülük hárman nagyon súlyosan. Franciaország a nemzetközi erők 2001-es szerepvállalása óta 87 katonát vesztett el Afganisztánban.
Kapisa tartomány a mintegy 3500 fős francia kontingens állomáshelye, de néhány más ország is állomásoztat ott katonákat, mindenekelőtt az Egyesült Államok. (MTI/AFP)


2014. december 18. [17:07]

Újabb büntetőintézkedéseket fogadott el az Ukrajnától egyoldalúan elcsatolt Krímmel és Szevasztopollal szemben csütörtökön az Európai Unió Tanácsa. Az erről szóló... >>

2014. december 18. [17:02]

Bízik abban az Európai Tanács új elnöke, Donald Tusk, hogy az állam- illetve kormányfőket tömörítő testület az Európai Stratégiai Beruházási Alap mielőbbi felállítását... >>

2014. december 18. [12:31]

Újjáalakult csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlament (EP) kisebbségügyi munkacsoportja, és Gál Kinga fideszes EP-képviselő lett az egyik társelnöke - tudatta a... >>1 euró 122.63 dinár
1 dollár 99.34 dinár
100 forint 38.98 dinár
100 dinár 256.49 forint
Heti kérdés
Ön szerint tartósan visszatérhet-e a hidegháború a nemzetközi kapcsolatokban?
Igen
Nem

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!

Állatkertben

- Bocsánat, kisasszony! - szólítja meg a fiatal, csinos hölgyet az ismerkedni vágyó fiatalember - Biztos emlékszik még rám, az előbb már a majom ketrecnél is bámultam önt!
- Persze, hogy emlékszem! És mondja, hogy szabadult ki?

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása