GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2010. június 6. [23:04]

Trianon-emlékünnepség New Yorkban az ENSZ-székház előtt

Emlékünnepséget tartották vasárnap New York-i magyarok az ENSZ-székház előtt a trianoni békeszerződés 90. évfordulója alkalmából.
A megemlékezést New York és környéke nemzetben gondolkodó magyar fiataljai szervezték - mondta el az MTI-nek telefonon az egyik rendező, Szilágyi Ákos, a New York Polgári Kör vezetője.
Szilágyi Ákos - aki beszédet mondott az egybegyűlt mintegy 100 ember előtt - kifejtette: azért kell foglalkozni Trianonnal, mert "vannak testvéreink a határokon kívül, akik megveretődnek azért, mert magyarok, akiket megbüntetnek, ha magyarul szólalnak meg".
"Felemeljük a szavunkat azokért a magyarokért, akik Trianon folyományaként nap mint nap meghurcoltatás áldozatai" - hangoztatta az egyórás, békés megemlékezésen.
Ez nem revizionista megmozdulás, arra az emberi jogi problémára szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a mai napig szenvednek magyarok azért, mert magyarok - mondta. Hozzátette ugyanakkor: nem tudja elfogadni, hogy a határokat nem lehet módosítani, hiszen a környező országok határai is megváltoztak.
A programban szerepelt csellóművek és Kárpát-medencei népdalok előadása, Gergely István nyugalmazott csíksomlyói plébános megemlékező beszédének felolvasása. Ugyancsak előadták Erkel Ferenc Bánk Bánjából Bánk áriáját, és felolvasták Wass Albert Ébredj magyar című versét. Az imával kezdődött és zárult megemlékezés végén a magyar és az amerikai himnuszon kívül elhangzott a Szózat és a székely himnusz is.
Szilágyi Ákos 2008 áprilisában megmozdulást szervezett a szlovák konzulátus előtt; 50-60 fő tüntetett a pozsonyi parlament által megerősített Benes-dekrétumok ellen, többen magyar és árpádsávos zászlóval vonultak fel. A szervezők - mint honlapjukon közölték - a világ magyarjai nevében emelték fel szavukat "a tűrhetetlen benesi dekrétumoknak az eltörléséért, amelyek (...) Európa szégyenfoltját képezik". (MTI)


2017. december 15. [5:59]

Az uniós vezetők egyetértettek a brüsszeli csúcstalálkozón a migráció úgynevezett külső kérdéseiben - a határvédelemben és a migránsok megállításában a határokon kívül... >>

2017. december 14. [21:01]

Az MSZP elnöke szerint politikai értelemben már eldőlt, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is. Molnár Gyula erről... >>

2017. december 14. [17:33]

Átadták a 2017. évi Gábor Dénes-díjakat csütörtökön az Országházban, kiemelkedő teljesítményének elismeréséül 13 tudós, kutató, fejlesztő és feltaláló - köztük 3 határon... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka